Els productes que oferim a les cistelles provenen de Torrelles de Llobregat i Begues, municipis del Baix Llobregat on es troben els camps de la família Montmany. Des de 1895 i començant pel conreu de la cirera, els Montmany s’han orientant cap a un sistema menys agressiu amb el medi i és al 2005 quan té lloc la total reconversió a l’agricultura ecològica, obtenint el certificat CCPAE (CP01448P).
Actualment són la Montse i len Josep els pagesos amb qui col·laborem estretament per tirar endavant el projecte Pachamama, però també s’aprofita la xarxa que han organitzat diferents productors ecològics del Baix Llobregat, entre ells els Montmany, per complementar l’oferta i poder oferir més varietat de productes. També hi ha alguns productes que no es cultiven en aquesta zona de proximitat i que es comercialitzen a través d’Hortec, cooperativa catalana que des de 1991 distribueix fruita i verdura de diferents productors ecològics, (per exemple les taronges o els kiwis, que quan no n’hi ha d’un pagès que els cultiva en un microclima a Lleida, es porten de França, sempre aprofitant el transport de manera conjunta amb d’altres comandes).
ENTREVISTA AMB EN JOSEP
– Com i quan vàreu començar a cultivar de manera ecològica?
Els meus avantpassats ja es dedicaven parcialment o totalment a l’agricultura. Aquest conreu l’inicia a la nostra família en Jaume Montmany Cartró, a conseqüència de la mort de totes les vinyes de la família (únic conreu) per la fil·loxera, que va atacar el conreu a partir de l’any 1885 i ara continua sent un projecte en el qual estem ficats bona part de la família. Després d’estudiar agricultura durant 5 anys a Lleida, vaig adonar-me, que no volia seguir el model que ens estaven imposant les ran multinacionals de la indústria química, de manera que, juntament amb altres pagesos vàrem fundar una ADV (associació de defensa vegetal). L’objectiu era canviar el model de l’agricultura, començant per la producció integrada, que és un sistema menys agressiu amb el medi ambient, i va ser el pas intermedi cap a l’agricultura ecològica. Fa 15 anys que ens vam donar d’alta al CCPAE. Però això no s’acaba mai perquè dia rere dia anem avançant cap a un tipus d’agricultura més biodinàmica, amb l’ús de la fitoteràpia i un gran ventall de sistemes que ens ajuden a millorar els nostres camps.
– Per a vosaltres, quins són els principis bàsics d’aquesta agricultura?
Entenem el nostre entorn com a un conjunt de molts factors que intervenen en les nostres plantes: el sòl com a element ple de vida que volem afavorir doncs és de la terra d’on comença la vida de les plantes. L’aigua com a transmissor d’energia, com a bé molt escàs que aprofitem fins a l’última gota minimitzant els recursos tant per a l’obtenció com per a la distribució. I la lluna i l’energia del cosmos com a la gran influència sobre les nostres plantes. El sòl i els factors climàtics ens defineixen què podem i que no podem fer a la nostra terra, l’equilibri amb la resta de la natura, especialment dels insectes que tenim al nostre voltant que han d’estar amb harmonia amb els conreus que volem fer. També és molt important la part social, l’eliminació d’intermediaris, la venda directa per part del pagès. El contacte pagès-consumidor enriqueix al consumidor i dona forces al pagès per continuar treballant, sempre a un preu digne per guanyar-se la vida.
– Parleu-nos de la xarxa que heu creat al Baix Llobregat.
Al Baix Llobregat som un petit grup de pagesos ecològics que ens vam conèixer a una fira. Ens adonarem que tots teníem uns problemes semblants, i que entre tots podríem fer moltes més coses que de manera individual no serien possibles. A través d’un contacte setmanal, principalment ens intercanviem productes, llavors, planters i informació, fem compres conjuntes d’insums, tirem endavant projectes com un mercat quinzenal, establim molt contacte social, visites tècniques i gastronòmiques i d’altres activitats relacionades amb l’ecologia.
– Quina és la relació que voleu establir amb els consumidors?
La nostra intenció és arribar als consumidors a través del projecte Pachamama, per tal que el consumidor sàpiga gaudir de la diferència entre un producte eco i un convencional, l’acte de comprar sigui responsable i es conegui qui hi ha darrere de cada aliment. Volem que la gent vingui al camp i posi els peus a la terra, i esperem que algun dia la societat s’adoni que l’alimentació i el medi ambient són fonamentals per a la seva salut. Volem produir i fer arribar a casa aliments sans per a persones responsables.
– Quina és la vostra perspectiva de futur?
Volem contribuir des de la nostra petita parcel·la a fer un món més ecològic, just i responsable; encara hi ha molt per fer. Actuem localment i pensem globalment.
ALTRES PROVEÏDORS!
De la rectoria de Castellbell i el Vilar prové la mel de Cal Vermell, elaborada de manera artesanal pel Dàmir. La mel no s’escalfa a més de 40 º, per tal de conservar totes les seves propietats medicinals. Aquesta mel segueix «l’apicultura transhumant», que consisteix a moure les arnes per la geografia catalana per seguir floracions concretes.
Situació de la finca Montmany : entre Begues i Torrelles de Llobregat
* La finca es troba a 400 metres per sobre del nivell del mar, en una zona aïllada, envoltada de boscos de pi blanc i alzines, així com un sota bosc molt ric i frondós.
* La pluviometria està sobre els 650 mm/any de mitjana, bastant mal repartida en els períodes de primavera i tardor.
* El sòl de l’explotació és calcari i, juntament amb els continguts mitjos de matèria orgànica i les aplicacions periòdiques de fems de vedell, fan que les característiques del sòl siguin les idònies per qulasevol tipus de conreu.
* La finca disposa de pous artesians que són un petit suport davant la mancança d’aigua d’algunes èpoques. El sistema de reg és mitjançant degoteig.