TASCA DE SENSIBILITZACIÓ

D'on provenen els productes ?

Tots els productes són locals i provenen de la finca de la familia Montmany (Torrelles de Llobregat i Begues) que també formen part de la xarxa de pagesos agroecològics del Baix Llobregat anomenda «Rebrot pagès» per complementar l’oferta i poder oferir més varietat de productes, Els ous provenen de la finca d’El Rull Can Maspons a Bigues i Riells (al Vallès Oriental).

Els productes tenen certificació ecològica ?

SI. Tots els aliments que proposem a les cistelles tenen certificació CCPAE des de fa més de 6 anys (mínim), que és el segell oficial que otorga el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.

Puc personalitzar la cistella ?

Un dels objectius del projecte és donar un ajut directe a la pagesia, i per això, juntament amb en Josep i la Montse, els pagesos, oferim una proposta de cistella setmanal, segons les necessitats que hi ha al camp. De totes maneres, les comandes es poden personalitzar: si d’aquella setmana, hi ha algun producte que no t’agrada, el pots canviar per més quantitat d’un altre. De la mateixa manera, si no volguessis ous, es pot canviar per més fruita i/o verdura.

Apart, també oferim un llistat de productes d’alimentació bàsica per ampliar la comanda amb productes extres.


Quin és el preu que haig de pagar cada mes ?

Depèn del tipus de cistella i la freqüència d’entrega. Per saber-ho cal mirar la taula de mensualitats que trobareu a la pàgina «la meva comanda».

En el preu que s’ha de pagar cada mes estan incloses 2 tipus de despeses aplicades al projecte. D’una banda, el concepte de quota mensual recull tot el material i infraestructures necessàries i imprescindibles perquè el projecte funcioni i adquireixi viabilitat i solidesa a llarg termini (local, bicicletes, edició d’alguns folletons per activitats determinades, material d’oficina divers, impostos de l’IVA i IRPF, servei de domiciliació de rebuts del banc, etc). I de l’altra, el marge destinat a la feina específica de preparar les cistelles i entregar-les en bicicleta, és a dir, el que es refereix al sou (que també inclou la seguretat social) i que és el preu que valen les cistelles.


Tenint en compte això, la quota setmanal és més cara perquè per gestionar, elaborar i entregar cistelles setmanals es «consumeixen» més recursos. És a dir, hem equilibrat la quota segons el treball que ens suposa, amb la intenció de no penalitzar a ningú, ni als setmanals, però tampoc als quinzenals, que hem remarcat que s’impliquen en la mateixa mesura en el projecte.


Per altra banda, com que estalviem l’entrega en bicicleta, el preu de les persones que venen a buscar les cistelles al local és més econòmic. Concretament, surt a 3 euros menys cada cistella. Per venir a recollir cistelles al local disposem dels dimarts de 16 a 21h a la nostra adreça: c/Sant Salvador, 155 baixos.


Els nouvinguts podem fer un període de prova ?

SI. Constarà d’1 mes i es podrà escollir entre periodicitat setmanal o quinzenal. El preu final serà com el de tothom, la suma de la quota mensual i l’import de les cistelles.

No proposem cistelles soltes ja que creiem que, per realment aconseguir el canvi d’hàbit de consum que suposen les cistelles de temporada, cal un període relativament llarg.


Com es fa el pagament ?

Per als nouvinguts, el pagament total del mes es fa a principis de mes en mà en el moment de la primera entrega.

Si després del període de prova vols continuar, et transmetrem un document a omplir amb les teves dades bancàries per tal de domiciliar el pagament. Tenir en compte que, entre els dies 2 i 3 de cada mes, us retiraran l’import de la mensualitat del compte. L’entitat a on tenim el número de compte és la banca ètica Triodos Bank.

Aquest servei no us suposa cap cost adicional per als cooperants, sinó que el preu del servei l’assumim nosaltres. De totes maneres, qualsevol devolució la banca ètica ens cobra 2,48 euros, així que si hi ha alguna devolució, us demanarem que la pagui la persona en qüestió.


En què consisteix la botiga online ?

La botiga virtual continua tenint l'objectiu principal de donar sortida a la fruita, verdura i ous dels pagesos locals. El fet que s'ofereixin altres productes envasats com la mel o com el pa, respon a la demanda de poder escollir entre d'altres productes i així augmentar l'oferta, però en cap cas substituiran la fruita, la verdura i els ous, sinó que només hi ha la possibilitat d'afegir-los a la cistella com a productes extres.

És per això que, per fer modificacions en la vostra cistella, només podeu escollir entre aliments frescos: fruita, verdura i ous (o derivats dels mateixos pagesos locals, com per exemple, la compota, les conserves o els llegums). Quan arribeu al preu base de la cistella (25 euros per a la Terra i 32 euros per a la Llavor), ja podeu afegir a aquest preu com a extres qualsevol altre producte, ja sigui de fruita i/o verdura, com mel, pa, arròs, macarrons, la crema hidratant, etc.


Si sou nous i ja heu fet el període de prova, i us animeu a seguir amb Pachamama, us transmetrem un nom d’usuari i una contrasenya per entrar a la botiga online i fer les vostres modificacions o afegir extres.


Quina és la data límit per enviar la comanda ?


Els dilluns a partir de les 12h s’actualitzaran al web els productes de la propera setmana.

Vosaltres disposeu de DIMECRES FINS A MITJANIT per fer modificacions a la cistella. Passada mitjanit, serà impossible a nivell informàtic fer canvis en la cistella, ja que tot s’envia automàticament. Qui no hagi fet modificacions, rebrà la cistella escollida entre nosaltres i el pagès per la setmana.

Per a les persones que vau determinar un canvi fix (no enciam, no col, per exemple) no ho hem pogut predeterminar a nivell tècnic a la botiga perquè era molt complicat. Així, caldrà que, en el cas que hi hagi aquests productes, sigueu vosaltres que a cada vegada ho canvieu.


El transport en bici encareix el preu final de la cistella ?

La resposta és NO. Si bé és evident que una bicicleta, tot i estar adaptada, no pot transportar la mateixa càrrega que un cotxe o una furgoneta, al nivell del trànsit i de l'aparcament a la ciutat, la bicicleta esdevé molt més eficaç. Així doncs, apart del clar avantatge com a transport no contaminat, la bicicleta es presenta com una alternativa de transport viable i s'equilibra quant a avantatges i inconvenients a un altre tipus de vehicle. De fet, coneixent altres iniciatives de cistelles ecològiques a domicili i salvant les distàncies quant a que no ens situem dintre de la lògica empresarial ni de mercat, el preu que apliquem al servei que oferim de gestió de les comandes, preparació de les cistelles i transport, està igualat en més o menys mesura que el de qualsevol altra proposta amb els mateixos objectius socials.


Quin «compromís» tenim amb el projecte ? Si una setmana solta no hi som...què fem ?

Entenem el projecte com a un «compromís natural» entre els consumidors, els productors, i el nostre projecte  com a facilitador. Per això, per tant que el projecte sigui viable i no pateixi canvis importants quan als diferents períodes de l’any (per a les persones de l’associació ens representa unes hores de feina remunerada que necessitem per viure, per no parlar dels productors), demanem que hi hagi un «compromís» amb les següents premises:


*Si una setmana solta no hi sou, hi ha vàries opcions:

  1. -donar la cistella a un conegut

  2. -endarrerir la cistella una setmana, és a dir, rebre 2 cistelles la setmana següent.

  3. -guardar-vos els diners d’aquella setmana que no hi sou per gastar-los en la compra de productes extres en les cistelles posteriors.

En qualsevol dels casos, CAL AVISAR ABANS DEL DIMECRES A LES 00:00H (MITJANIT) per a qualsevol impediment. Com que es fa tot a nivell informàtic mitjançant la botiga online, si es diu més tard, ja s’haurà enviat la vostra comanda de la propera setmana al pagès.


Què hem de fer per donar-nos de baixa ?

CAL ENVIAR UN MAIL AMB UN MES D’ANTELACIÓ. Això vol dir que, a partir del moment en què ens envieu el mail amb la baixa, comptarem encara 4 setmanes més d’entrega (4 per als setmanals i 2 per als quinzenals), ja que aquest marge li donar al productor un marge de reacció.

En la mesura del possible, és important respectar aquest marge per assegurar una determinadaregularitat i equilibri per el productor.


Exemple d’un satèl·lit Pachamama al barri de Sant Andreu

Si viviu al barri de Sant Andreu, Poble Nou o Nou Barris, podeu fer una comanda a Pachamama Sant Andreu: pachamamasantandreu@gmail.com


Si bé compartim uns valors i objectius comuns, col·laborem amb el mateix pagès, utilitzem com a mitjà de transport la bicicleta i elaborem cada setmana la cistella amb els mateixos productes, cada entitat està constituïda com a associació sense ànim de lucre de manera separada i té les seves pròpies particularitats, que depenen del diferent moment de desenvolupament i del volum de feina actual.

Així, si a trets generals les característiques de Pachamama Barcelona són:

arriba a bona part de la ciutat de Barcelona (excepte alguns barris amb molta pujada o zones que queden excessivament allunyades de la nostra seu de Gràcia)

té un volum de feina d’unes 50-60 cistelles setmanals

inverteix més hores de feina a la setmana

i té unes despeses mensuals elevades (impostos, seguretat social, material, local, bicis, transport entre Begues i Barcelona, etc)


Per la seva banda, les característiques de Pachamama Sant Andreu, són diferents i més inicials:

les entregues al mateix barri i les curtes distàncies economitzen el temps d’entrega

té un volum de feina d’unes 15-20 cistelles per setmana

inverteix moltes menys hores de feina per setmana

hi ha moltes menys despeses mensuals (no hi ha despeses de local, per posar l’exemple que modifica més els números)


Aquestes diferències estructurals tenen una conseqüència evident quan al preu de les cistelles, ja que, pel fet de ser associacions sense ànim de lucre, no seria ètic establir el mateix criteri de preu, quan les característiques de cada entitat són tan diferens.


Aquesta és doncs l’explicació del per què les cistelles de Pachamama Sant Andreu tenen un preu una mica més econòmic. Com a entitats que apostem per la transparència, creiem que el més correcte és explicar-vos aquest fet.

EL PROJECTEprojecte.html
COM FUNCIONAfunciona.html
LA MEVA COMANDAcomanda.html
PREGUNTES FREQUËNTS
D’ON VENEN els PRODUCTESdonve.html
ACTIVITATSActivitats/Activitats.html