CAMP DE LA FAMILIA MONTMANY

cistelles@pachamama.cat
mailto:info@pachamama.cat?subject=informaci%C3%B3shapeimage_4_link_0

Situació de la finca Montmany : entre Begues i Torrelles de Llobregat


* La finca es troba a 400 metres per sobre del nivell del mar, en una zona aïllada, envoltada de boscos de pi blanc i alzines, així com un sota bosc molt ric i frondós.

* La pluviometria està sobre els 650 mm/any de mitjana, bastant mal repartida en els períodes de primavera i tardor.

* El sòl de l’explotació és calcari i, juntament amb els continguts mitjos de matèria orgànica i les aplicacions periòdiques de fems de vedell, fan que les característiques del sòl siguin les idònies per qulasevol tipus de conreu.

* La finca disposa de pous artesians que són un petit suport davant la mancança d’aigua d’algunes èpoques. El sistema de reg és mitjançant degoteig.

Hortalisses i Fruita: la família Montmany


Els productes que oferim a les cistelles provenen de Torrelles de Llobregat i Begues, municipis del Baix Llobregat on es troben els camps de la família Montmany. Des de 1895 i començant pel conreu de la cirera, els Montmany s'han orientant cap a un sistema menys agressiu amb el medi i és al 2005 quan té lloc la total reconversió a l'agricultura ecològica, obtenint el certificat CCPAE (CP01448P).

Actualment són en Josep i la Montse els pagesos amb qui col·laborem estretament per tirar endavant el projecte Pachamama, però també s’aprofita la xarxa que han organitzat diferents productors ecològics del Baix Llobregat, entre ells els Montmany, per complementar l’oferta i poder oferir més varietat de productes. També hi ha alguns productes que no es cultiven en aquesta zona de proximitat que es comercialitzen a través d'Hortec, cooperativa catalana que des de 1991 distribueix fruita i verdura de diferents productors ecològics, (per exemple les taronges o els kiwis, que quan no n'hi ha d'un pagès que els cultiva en un microclima a Lleida, es porten de França, sempre aprofitant el transport de manera conjunta amb d'altres comandes).


www.fruitsmontmany.es

El Rull Can Maspons

El Rull Can Maspons és una masia familiar de més de 20 hectàrees situada a Bigues i Riells (Vallès Oriental), pionera desde 1996 en producció d'ous ecològics a Catalunya. Les gallines d'aquesta empresa familiar disposen d'amplis espais per créixer lliurement, en plena natura.
> WWW.CANMASPONS.COM


MEL CAL VERMELL

De la rectoria de Castellbell i el Vilar prové la mel de Cal Vermell, elaborada de manera artesanal pel Dàmir. La mel no s’escalfa a més de 40 º, per tal de conservar totes les seves propietats medicinals. Aquesta mel segueix «l’apicultura transhumant», que consisteix en moure les arnes per la geografia catalana per seguir floracions concretes.
altres proveïdors
ENTREVISTA AMB EN JOSEP

- Com i quan vàreu començar a cultivar de manera ecològica?
Des de fa molts anys els meus avantpassats ja es dedicaven parcial o totalment a l'agricultura, i ara continua sent un projecte en què hi estem ficats bona part de la família. Desprès d'estudiar agricultura durant 5 anys a Lleida, vaig adonar-me, que no volia seguir el model que ens estaven imposant les grans multinacionals de la indústria química, de manera que, juntament amb d’altres pagesos vàrem fundar una ADV (associació de defensa vegetal). L´objectiu era canviar el model de l’agricultura, començant per la producció integrada, que és un sistema menys agressiu amb el medi ambient, i va ser el pas intermitg cap a l’agricultura ecològica. I fa 5 anys ens vam donar d´alta al CCPAE. Però això no s´acaba mai perquè dia rere dia anem avançant cap un tipus d’agricultura més biodinàmica, amb l´ús de l'homeopatia, la fitoteràpia, i un gran ventall de sistemes que ens ajuden a millorar els nostres camps.
- Per a vosaltres, quins són els principis bàsics d'aquesta agricultura?
Entenem el nostre entorn com a un conjunt de molts factors que intervenen en les nostres plantes: el sòl com a element ple de vida que volem afavorir doncs és de la terra d'on comença la vida de les plantes. L'aigua com a transmissor d'energia (homeopatia), com a be molt escàs que aprofitem fins l'última gota minimitzant els recursos tant per a l'obtenció com per a la distribució. I la lluna i l'energia del cosmos com a la gran influència sobre les nostres plantes. El sòl i els factors climàtics ens defineixen què podem i què no podem fer a la nostra terra, l'equilibri amb la resta de la natura, especialment dels insectes que tenim al nostre voltant que han d'estar amb harmonia amb els conreus que volem fer. També és molt important la part social, l’eliminació d'intermediaris, la venda directa per part del pagès. El contacte pagès-consumidor enriqueix al consumidor i dóna forces al pagès per continuar treballant, sempre a un preu digne per guanyar-se la vida.
- Parleu-nos de la xarxa que heu creat del Baix Llobregat
Al Baix Llobregat som un petit grup de pagesos ecològics, que ens vam conèixer a través d'una fira. Ens adonarem que tots teníem uns problemes semblants, i que entre tots conjuntament podríem fer moltes més coses que de manera individual no serien possibles. A través d’un contacte setmanal, principalment ens intercanviem productes, llavors, planters i informació, fem compres conjuntes d'insums, tirem endavant projectes com un mercat quinzenal a Sant Cugat, establim molt contacte social, visites tècniques i gastronòmiques i d´altres activitats sempre relacionades amb l´ecologia.
- Quina és la relació que voleu establir amb els consumidors?
La nostra intenció és arribar als consumidors a través del projecte Pachamama, per tal que el consumidor sàpiga gaudir de la diferència entre un producte eco i un convencional, l'acte de comprar sigui responsable i es conegui qui hi ha darrera de cada aliment. Volem que la gent vingui al camp i posi els peus a la terra, i esperem que algun dia la societat es doni compte que ´l'alimentació i el medi ambient són fonamentals per a la seva salut. Volem produir i fer arribar a casa aliments sans per a persones responsables.
- Quina és la vostra perspectiva de futur?
Volem contribuir des de la nostra petita parcel·la a fer un món més ecològic, just i responsable; encara hi ha molt per fer. Actuem localment i pensem globalment.
DESTAQUEM
EL PROJECTEprojecte.html
COM FUNCIONAfunciona.html
LA MEVA COMANDAcomanda.html
PREGUNTES FREQUËNTSpreguntes.html
D’ON VENEN els PRODUCTES
ACTIVITATSActivitats/Activitats.html